Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij de gewrichten pijnlijk en ontstoken raken, vooral in handen en voeten. Monica Aggarwal werd twaalf jaar geleden ernstig getroffen door reuma. Het werd al snel zo erg dat ze nauwelijks meer kon lopen.
Dankzij voeding is ze nu pijnvrij en zonder medicatie. Lees haar inspirerende verhaal!

Van actieve vrouw naar amper kunnen lopen
Na de geboorte van haar jongste dochter, kreeg Monica pijn in haar gewrichten. Het begon in haar handen, en verspreidde naar haar schouders en voeten. Na een paar maanden kon ze nauwelijks nog de trap op en verplaatste zich bijna kruipend door het huis.
Ze kreeg de diagnose reumatoïde artritis in een ernstige vorm. De reumatoloog gaf aan dat de prognose slecht was. Ze startte met medicatie die ze haar hele leven zou moeten gebruiken.
De pijn werd door de medicijnen gelukkig wat minder, maar ze had last van de bijwerkingen: misselijkheid, haaruitval en een metalen smaak in haar mond. Na een paar maanden begon ze zich te verdiepen in de invloed van voeding op reuma.
Aanpassen van voeding
Monica was vegetariër, maar at niet gezond. Ze begon te lezen over de kracht van gezonde, plantaardige voeding en paste haar eetgewoonten rigoureus aan. Geen bewerkte producten meer, zoals pizza of donuts, en geen zuivel. Ze ging volledig onbewerkt en plantaardig eten, met veel ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma en gember.
Ze deed nog meer: ze ging meer bewegen en werkte aan ontspanning door ademhalingsoefeningen. Voorheen sliep ze maar 4 uur per nacht, wat ze nu heel onverstandig vindt. Tegenwoordig zorgt ze voor voldoende slaap. Uiteindelijk paste ze haar hele leefstijl aan.
Het effect van plantaardige voeding
Langzaam werd de reuma minder. Toen ze een jaar bezig was met plantaardige voeding, kon ze de medicatie gaan afbouwen. Inmiddels is ze ruim 10 jaar pijnvrij en gestopt met alle reumamedicatie. Ze loopt zelfs triatlons!
"Ik heb ervaren dat de ziekte in remissie kan gaan, dat het heel rustig kan worden."
Ze weet dat ze altijd reuma zal hebben, en dat de klachten terug kunnen komen na een nieuwe trigger, zoals ook gebeurde na een COVID infectie. Maar dankzij plantaardige voeding en haar gezonde leefstijl houdt ze altijd controle over de symptomen en kwam de ziekte weer in remissie.

Artsen en leefstijl
Monica is zelf werkzaam als cardioloog, en vertelt dat artsen geen enkele opleiding krijgen in het voorkomen en omkeren van ziektes door middel van voeding en leefstijl. Artsen zijn over het algemeen alleen geïnteresseerd in het voorschrijven van pillen. Na haar eigen ervaring geeft zij nu voortdurend leefstijladvies aan haar patiënten.
Advies aan anderen met reuma
Ze raadt aan om heel veel bladgroente te eten en veel vezels. Dit is geweldig voor de darmflora, die een grote rol speelt bij het ontstaan van ziektes.
“Het belang van voldoende vezels kan ik niet genoeg benadrukken. Dit zit in groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen zoals havermout. Hierdoor zullen de goede bacteriën in je darmen toenemen, wat de sleutel is voor je succes. Bouw het wel langzaam op, want je darmen moeten hieraan wennen.”
Verder zegt Monica: “Het hoeft niet je doel te zijn om perfect pijnvrij te zijn of het helemaal zonder medicijnen te doen. Het doel is om je beter te voelen, geen pijn te hebben en gelukkig te zijn, of dit nou met of zonder medicijnen is.”
“Voel je ook niet slecht als je eens wat ‘verkeerds’ eet, maar wees trots op alles wat je doet voor je gezondheid. Hou vertrouwen dat er ontzettend veel mogelijk is zolang je consequent en zoveel mogelijk onbewerkt, plantaardig blijft eten.”
Bron
Deze blog is gebaseerd op een interview met dr Monica Aggarwal in de Food Revolution Summit 2023. Meer over Monica vind je op haar website.
Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids
Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij reuma? Download de gratis Startgids om je op weg te helpen.