Gember is een lekkere pittige smaakmaker, waar van oudsher een medicinale werking aan wordt toegeschreven. In India staat het bekend als maha-aushadhi, wat ‘supermedicijn’ betekent. Ik was benieuwd wat de huidige wetenschap zegt over de werking van gember bij gewrichtspijn en heb dit voor je uitgezocht.
Waarom is gember gezond?
Gember is de wortel van de plant Zingiber officinale. Het bevat veel vitamine C en B6, en mineralen zoals magnesium, kalium, koper en mangaan. De gezondheidsvoordelen van gember lijken te komen door de ruime aanwezigheid van actieve plantenstoffen (zoals gingerolen), die werken als antioxidanten en ontstekingsremmers. Daar komt dus de kracht van gember vandaan.
Gember is een broertje van die andere natuurlijke ontstekingsremmer: kurkuma.
Is gember net zo krachtig als het gaat om het tegengaan van pijn en ontstekingen?
Pijnstillend effect van gember
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van gember tegen pijn en ontstekingen. Bij migraine [1] en menstruatiepijn [2] blijkt gember even goed te werken als medicijnen, dus dat is al veelbelovend.
Ook bij gewrichtspijn is gember bewezen effectief. Naast de vele laboratoriumstudies was ik vooral geïnteresseerd of er ook studies waren met patiënten. Er zijn inderdaad enkele studies uitgevoerd en die hadden positieve resultaten.
Het eerste onderzoek werd uitgevoerd bij 247 patiënten met artrose in de knieën [3]. De deelnemers die 6 weken een gemberextract kregen, hadden daarna minder pijn bij staan en lopen dan de controlegroep.
Een ander onderzoek onder 66 reumapatiënten onderzocht het effect van gember op ontstekingswaarden in het bloed zoals CRP [4]. Het nemen van 1,5 gram gemberpoeder per dag gedurende 12 weken zorgde voor lagere ontstekingswaarden. Minder ontstekingen betekent uiteraard minder pijn en zwelling, dus dat is goed nieuws.
Tenslotte is er een studie gedaan naar het effect van gember in combinatie met kurkuma en zwarte peper bij 60 personen met knie artrose [5]. Na 4 weken was de ontstekingsstof PGE-2 significant afgenomen. Het effect was vergelijkbaar met dat van het medicijn naproxen. Ook dit is weer een veelbelovend resultaat.
Tips voor het gebruik van gember bij reuma en artrose
Gember zorgt dus voor minder pijn en ontsteking in de gewrichten. Het is helaas een illusie om te denken dat reuma of artrose volledig zal verdwijnen, alleen door het nemen van gember. Voor het beste resultaat is het verstandig om volledig onbewerkt en plantaardig te eten, waarbij je ook dagelijks gember neemt.
Hoe gebruik je gember?
Gember kan je in elke supermarkt kopen als verse wortel. Deze kan je in plakjes snijden en toevoegen aan heet water en als thee drinken. Ook kan je geraspte gemberwortel toevoegen aan gerechten zoals curries en soepen, zoals deze wortel-gember soep.
Voeg eens een stukje toe wanneer je bijvoorbeeld wortelsap maakt of doe een stukje in een smoothie. Dit kan met schil en al, maar liefst neem je dan wel biologische gember.
Aangeraden wordt om ongeveer 4 gram per dag te nemen van de verse wortel. Eet je grotere hoeveelheden, dan zou je last van je maag kunnen krijgen.
Je kan ook gemberpoeder kopen en toevoegen aan maaltijden. Hou je niet van de smaak, dan kan je nog capsules overwegen die je bijvoorbeeld bij de apotheek kunt kopen.
Gratis ebook: Pijnvrij bij reuma en artrose dankzij voeding
Wil je meer weten over de voeding waarmee de pijn afneemt bij reuma en artrose? Download mijn gratis ebook.
Referenties
- M. Maghbooli et al. Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):412-5.
- K. Khajehei et al. Comparison of the effect of ginger and zinc sulfate on primary dysmenorrhea: a placebo-controlled randomized trial. Pain Manag Nurs. 2014 Dec;15(4):826-33.
- R.D. Altman et al. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2001 Nov;44(11):2531-8.
- N. Aryaeian et al. The effect of ginger supplementation on IL2, TNFα, and IL1β cytokines gene expression levels in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized controlled trial. Med J Islam Repub Iran. 2019 Dec 27;33:154.
- M. Heidari-Beni et al. Herbal formulation "turmeric extract, black pepper, and ginger" versus Naproxen for chronic knee osteoarthritis: A randomized, double-blind, controlled clinical trial. Phytother Res. 2020 Aug;34(8):2067-2073.