Slecht slapen is een veelvoorkomend probleem bij reuma. Chronisch zeurende pijn in een schouder, knie of pols haalt je continu uit je slaap en verstoort je nachtrust. Ik weet uit ervaring hoe frustrerend dat is! In deze blog lees je 8 tips om comfortabeler te slapen. En als bonus nog een gouden tip.
Het belang van goed slapen
Slaap is voor iedereen belangrijk om je overdag goed te voelen. Het is een noodzakelijk herstelproces voor geest en lichaam. Wanneer je door pijn te weinig slaapt, rust je niet goed uit, ben je overdag vermoeid en kan je moeite hebben om je te concentreren. Ook raak je sneller geïrriteerd en ben je vatbaarder voor ziektes omdat de weerstand verminderd is. Ik ben weinig ziek, maar ik merk dat wanneer ik toch een virus te pakken heb, ik vaak één of twee nachten daarvoor slecht heb geslapen.
Hoe kan je beter slapen bij pijn door reuma?
Hieronder 8 tips die je kunnen helpen om je nachtrust bij pijn te verbeteren. Als bonus sluit ik af met (in mijn ogen) de gouden tip.
1. Slaaphouding
Zoek de slaaphouding waarbij je zo min mogelijk last hebt en zorg dat pijnlijke gewrichten niet afgekneld worden.
- Vingers: Zorg dat pijnlijke vingers niet onder je lichaam liggen, en niet onder je hoofd of kussen.
- Polsen: Bij zere polsen helpt het om deze recht te houden. Een fijne houding is om op je zij te liggen met je handen voor je, op elkaar of naast elkaar. Een polsbrace kan ook fijn zijn.
- Elleboog: Bij een pijnlijke elleboog helpt het om de arm recht te houden.
- Schouder: Met een pijnlijke schouder lig je vaak het beste op je rug, of op je zij (op de ‘goede’ schouder) met een kussen onder je bovenste arm.
- Knie: Bij een zere knie kan het comfortabel zijn om op je rug te slapen met een klein kussentje of opgerolde handdoek onder je knie. Slaap niet met je benen over elkaar. Zorg dat je knieën niet op elkaar liggen, wanneer je op je zij slaapt. De onderste knie wordt dan bekneld.
- Heup: Wanneer je met pijn in de heup op je zij ligt, is het fijn om een kussen tussen je knieen
- Enkels: Zorg bij pijnlijke enkels dat je benen niet over elkaar liggen, zowel wanneer je op je rug ligt als op je zij.
2. Kussen en matras: Zorg ervoor dat je hoofdkussen hoog genoeg is om je nek in een neutrale positie te houden. Een matras vervang je niet zomaar, maar bij chronische rugpijn kan het verstandig zijn om te investeren in een goede, nieuwe matras. Ook een verstelbaar bed kan je nachten comfortabeler maken.
3. IJs en warmte: Zowel ijs als warmte kunnen pijn verminderen. Experimenteer met een ijspak (in een handdoek gewikkeld) dat je voor het slapen gaan tegen het pijnlijke gewricht houdt (maximaal een kwartier). Of bekijk of juist een warme kruik helpt om verlichting te vinden.
4. Pijnstillers: Test of je beter slaapt door (tijdelijk) paracetamol te gebruiken. Overleg eventueel met je arts over de mogelijkheid om andere pijnstillers te gebruiken.
5. Stretchen: Het kan in sommige gevallen helpen om, voordat je in bed stapt, een minuut of tien te stretchen of yoga oefeningen te doen. Dit kan bovendien ochtendstijfheid verminderen.
6. Lege maag: Ga naar bed met een lege maag en eet geen zware maaltijd 2 à 3 uur voor het slapengaan. Je kunt dit zien als een vorm van intermittent fasting. Drink in de avond ook niet teveel, zodat je niet te vaak naar het toilet moet. Je wilt niet wakker worden door een volle blaas, wanneer je eindelijk in slaap gevallen was!
7. Warme douche. Een warm bad of warme douche voor je naar bed gaat ontspant en maakt je slaperig. Lavendel badolie maakt het nog fijner.
8. Verleg je aandacht. Lig je wakker, leid je gedachten dan af van de pijn door bijvoorbeeld te mediteren. Focus rustig op je ademhaling, en wanneer je weer gedachten ervaart, ga je terug naar je ademhaling. Dit heeft wat oefening nodig en hoeft niet perfect te gaan, experimenteer ermee om te zien of je hierdoor beter ontspant.
Gouden tip!
Tenslotte de gouden tip, die ervoor zorgde dat ik zelf pijnvrij werd en daardoor tegenwoordig goed slaap. Gooi je leefstijl en je eetpatroon om! Chronische ontstekingen door reuma nemen in de meeste gevallen af wanneer je onbewerkt en plantaardig gaat eten.
Dit lijkt nogal een omschakeling of zelfs een opoffering, en het is inderdaad in het begin wennen. Maar een pijnvrije toekomst is het waard om dit op zijn minst te proberen. Ervaar hoe door gezonde plantaardige voeding de pijn langzaamaan steeds minder wordt.
Dit schreef Marjolein drie maanden nadat ze startte met de cursus Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: “Ik voel me fitter en heb minder pijn. Ik slaap nu de hele nacht door, omdat ik niet meer wakker word van de pijn.”
Gratis ebook
Wil jij ook starten met plantaardige voeding om symptomen van reuma te verminderen, en daardoor uiteindelijk weer beter te slapen? De gratis Startgids helpt je op weg.