Wat kan je zelf doen tegen reuma?

Na de diagnose reumatoïde artritis vragen mensen zich vaak af of ze zelf iets kunnen doen tegen de gewrichtspijn. Dankzij de wetenschap weten we wat de beste voeding is bij reuma. Ook neemt het aantal succesverhalen toe, van patiënten die pijnvrij werden dankzij het aanpassen van hun voeding.

reuma zonder medicijnen

'U heeft reumatoïde artritis.'

Wanneer je net de diagnose reuma hebt gekregen, komt er veel op je af. Je ervaart waarschijnlijk stijfheid, pijn en vermoeidheid. Daarnaast krijg je informatie over het mogelijke verloop van de ziekte, en de reumatoloog zal de mogelijkheden voor medicatie met je bespreken. 

Dan komt ook vaak de vraag of je naast medicatie zelf nog iets tegen de gewrichtspijn kunt doen. Welke voeding helpt bijvoorbeeld om ontstekingen tegen te gaan?

Zelf heb ik me hier eindeloos in verdiept na mijn diagnose. Uiteindelijk veranderde ik mijn hele manier van eten en mijn leefstijl, met als resultaat dat de reuma al jaren onder controle is. Pijnvrij zonder medicatie, het is dus mogelijk!

 

Zoektocht naar informatie over reuma en leefstijl

De meeste reumatologen beperken zich tot het geven van een diagnose en het voorschrijven van medicatie. Ze hebben geen of nauwelijks kennis van voeding. Het enige leefstijladvies dat ik van mijn reumatoloog kreeg was om niet te roken. Maar dat had ik nooit gedaan. Verder moest ik zelf op zoek naar informatie.

Op het internet staat zoveel geschreven over voeding bij reuma, dat het lastig is om door de bomen het bos te zien!

Daarom heb ik me altijd op twee dingen gericht:

  • Informatie waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het helpt bij reuma;
  • Ervaringsverhalen van reumapatiënten die klachtenvrij zijn geworden dankzij leefstijl.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar voeding bij reuma 

Studies toonden aan dat het stoppen van eten van zuivel (zoals melk en kaas) en vlees reumaklachten kan laten verminderen, waarna een groot deel van patiënten in remissie kwam [1, 2]. Er werd ook ontdekt dat hoe meer vlees er gegeten werd in een land, des te meer mensen werden getroffen door reuma.

Naast dierlijke voeding is ook sterk bewerkt eten een risico voor het ontstaan van reuma. Het gaat dan om producten uit de fabriek die vol zitten met E-nummers, suiker en vet. Voorbeelden zijn oplos-soep, sauzen, margarine, frisdrank, donuts, snoep en koekjes. 

De eerste klinische studie naar het effect van leefstijl op reumatoïde artritis en artrose werd in 2023 uitgevoerd in Nederland en heette Plants for Joints. Deelnemers aten onbewerkte, plantaardige voeding en binnen enkele maanden was er een duidelijke vermindering van de reuma- en artroseklachten. Soms waren de deelnemers verbaasd dat ze na enkele weken weer zonder moeite uit bed op konden staan. Bijna de helft van de deelnemers kon de medicatie binnen een jaar afbouwen of stoppen [3, 4].

De levenskwaliteit verbeterde dus enorm! Het resultaat is vergelijkbaar met wat doorgaans in geneesmiddelenonderzoek wordt bereikt.

 

Ervaringsverhalen: zij werden pijnvrij

Het is enorm motiverend om de verhalen te horen van anderen die pijnvrij werden dankzij plantaardige voeding. Hierdoor weet je dat het mogelijk is, en dat jij dit ook kan bereiken. 

In deze blog vertel ik je mijn eigen verhaal. Maar ik ben geen uitzondering en daarom deel ik graag nog een paar mooie voorbeelden met je van vrouwen die pijnvrij werden bij verschillende vormen van reuma.

  • Emma (51) had ernstige reumatoïde artritis waardoor ze niet meer kon werken. De ontstekingswaarden in haar bloed waren torenhoog. Toen ze haar leefstijl omgooide, was ze één jaar later pijnvrij en met alle medicijnen gestopt. Ze werkt inmiddels weer als verpleegkundige en heeft alle energie terug. 
voeding bij reuma
  • Jozine (47) kon door de spierreuma bijna niet meer lopen en zichzelf niet meer aankleden. Na het aanpassen van haar voeding was ze binnen 3 maanden klachtenvrij en gestopt met het medicijn prednison. Vier jaar later is ze nog steeds in remissie.

 

  • Monique (68) heeft geen reuma maar artrose in haar knie. Hierdoor kon ze 10 jaar lang niet joggen, wat ze erg miste. Nadat ze overstapte op plantaardige voeding, verdween de pijn in haar haar knie. Ze is zo gelukkig dat ze eindelijk weer kan joggen en is zelfs lid geworden van een atletiekclub.

 

Deze vrouwen werden pijnvrij omdat ze overstapten op pure en plantaardige voeding.

Je kunt dus echt zelf iets doen aan je gewrichtsklachten. Genezen van reuma is helaas niet mogelijk, maar leven zonder pijn en stijfheid is dat wel! Neem je gezondheid in eigen hand en ontdek welke stappen je vandaag nog kan nemen.

 

Gratis ebook: Pijnvrij bij reuma dankzij voeding

Wil je meer weten over het beste eetpatroon, waarmee ontstekingen bij reuma afnemen en veel mensen uiteindelijk pijnvrij worden? Mijn gratis ebook helpt je op weg. 

 

 

Referenties

  1. Ratner et al. Does milk intolerance affect seronegative arthritis in lactase-deficient women? Isr J Med Sci 21:532-534 (1985).
  2. Grant. Review. The role of meat in expression of rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition 84, 589-595 (2000).
  3. W. Walrabenstein et al. A multidisciplinary lifestyle program for rheumatoid arthritis: the 'Plants for Joints' randomized controlled trial. Rheumatology (Oxford). 2023 Aug 1;62(8):2683-2691.
  4. C.A. Wagenaar et al. Long-term effectiveness of a lifestyle intervention for rheumatoid arthritis and osteoarthritis: 1-year follow-up of the 'Plants for Joints' randomised clinical trial. RMD Open. 2024 Feb 27;10(1):e004025.