Reuma en artrose onder controle dankzij voeding

Mijn passie voor gezonde voeding heb ik niet altijd gehad. De omslag kwam na de diagnose reumatoïde artritis. En dat had een onvoorstelbaar effect.

voeding bij reuma

 

Moeilijke eter

Als kind was ik een hele moeilijke eter. Mijn moeder deed veel moeite om me te laten eten en kookte vaak apart voor mij. Wanneer we rijst aten, wilde ik dat alleen als het gemengd was met boter en suiker. Best hilarisch. 

Later at ik wel gezonder, met groente en fruit. Maar mijn ontbijt bestond jarenlang uit een boterham met hagelslag. Daarnaast deed ik nauwelijks iets aan sport, ik ben van nature echt onsportief. 

Reuma 

Tot mijn 40e had ik een prima gezondheid, maar niet lang daarna kreeg ik eerst artrose en daarna reumatoïde artritis.  

De symptomen waren in het begin nog niet zo erg. Maar de medicijnen die ik kreeg voorgeschreven hadden verschrikkelijke bijwerkingen, waren erger dan de kwaal en ik ben daar al heel snel mee gestopt.

Ik ging op zoek naar natuurlijke methoden waarmee ik zelf iets aan de reuma kon doen. Ik had al snel door dat voeding sterk van invloed was op de symptomen. Na het eten van bepaalde maaltijden had ik de volgende dag altijd meer last.

De reuma ging aanvankelijk op en neer. Dan kreeg ik de voordeur niet open of kon mijn broek nauwelijks zelf ophijsen. Pijn bij het autorijden en bij elke stap. Een lelijk handschrift omdat ik mijn pen niet goed kon vasthouden. En wanneer de hond onverwacht trok aan de lijn, had ik een week een peesontsteking in mijn schouder. 

Ook kreeg ik door ontstekingen kleine nodules (bobbels) op de pezen van mijn vingers. Dat leidde tot trigger fingers, waarbij je vingers totaal vast komen te zitten en niet meer kunnen stekken omdat die nodules je pezen blokkeren. Super pijnlijk en één van mijn ergste reuma ervaringen.

 

Voeding als medicijn

De oplossing kwam met het Paddison Programma van de Australiër Clint Paddison. Jarenlang had hij uitgedokterd hoe hij zijn eigen heftige reuma kon omkeren. Met deze kennis en ervaring helpt hij duizenden anderen, met succes. Ik ben hem enorm dankbaar!

Ik heb nu een plantaardig, onbewerkt, vetarm en glutenvrij voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk om veel te bewegen en sport ik bijna elke dag een half uur. Ik gebruik ook enkele andere natuurlijke technieken met een ontstekingsremmende werking.

Door deze leefstijl werden niet alleen de artrose- en reumaklachten voor 99% verdrongen, maar verdwenen ook andere kwaaltjes en ben ik al jaren niet meer verkouden of ziek geweest. 

Mijn leefstijl heb ik niet van de één op de andere dag zo drastisch veranderd. Gedurende drie jaar heb ik stap voor stap aanpassingen gedaan. Inmiddels is mijn smaak totaal veranderd.

In het begin moest ik er niet aan denken: glutenvrij? Hoe dan, want ik at elke dag twee keer brood. Plantaardig / vegan? Dat leek me ook ondenkbaar. Maar door het stap voor stap te doen is het gelukt. Nu hou ik heel erg van mijn eten, dat zo goed voor me is.

 

Plantaardig voedingsadviseur

Door mijn ervaring met gezonde voeding wilde ik hierover doorleren om anderen te kunnen helpen. Ik volgde een opleiding tot natuurvoedingsadviseur en specialiseerde me in plantaardige voeding. 

Sindsdien is het mijn missie om met MrsBeans andere mensen met reuma, artrose en gerelateerde aandoeningen te inspireren om hun klachten te verminderen door gezond plantaardig te eten. 

Het leven is zoveel mooier zonder chronische pijn! 

Wil je nog meer weten over mijn verhaal, bekijk dan deze video (45 min), waarin ik geïnterviewd wordt door Maik Suter van de Vegan Revolutie.

 


Gratis ebook

Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids 

Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? De gratis Startgids helpt je op weg.