Artrose en Reuma: Wat is het verschil?

Veel mensen gebruiken de termen 'reuma' en 'artrose' door elkaar, maar deze aandoeningen zijn niet hetzelfde. Hoewel ze allebei pijn in de gewrichten veroorzaken, zijn de symptomen niet helemaal hetzelfde, en hebben ze ook verschillende oorzaken.

Wat wel overeenkomt: door middel van de juiste voeding kan je in beide gevallen de symptomen verminderen.

 

artrose en voeding

 

Wat is artrose?

Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk af. Hierdoor kunnen de botten tegen elkaar gaan schuren, wat leidt tot pijn, stijfheid en beperkingen in de dagelijkse activiteiten.

Het treft vaak gewrichten aan zoals knieën, heupen, nek, onderrug, duimen, vingers en de grote teen. De pijn blijft altijd in dezelfde gewrichten, en kan langzaam erger worden. Behalve pijnstillers zijn er geen medicijnen tegen artrose.

Artrose is geen ‘gewone’ slijtage door ouderdom, zoals je soms hoort, en komt ook voor bij jonge mensen. Zelf kreeg ik last van artrose in mijn voeten rond mijn 40e jaar. Onderzoekers hebben aangetoond dat de afname van het kraakbeen te maken heeft met sluimerende ontstekingen (‘laaggradige ontsteking’). 

 

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van auto-immuunziekten waarbij de gewrichten en pezen chronisch ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en stijfheid in het hele lichaam. De pijn kan wisselen van gewrichten: de ene keer is het je linkerhand, dan weer je rechtervoet.

De ziekte is progressief en kan dus steeds erger worden. Via reumamedicatie wordt het immuunsysteem onderdrukt waardoor ontstekingen verminderen.

De bekendste vorm van reuma is reumatoïde artritis (dit is de vorm die ik zelf heb). Andere vormen zijn bijvoorbeeld spierreuma, spondylitis en psoriasis. 

 

Plantaardig dieet bij artrose en reuma

Ondanks de verschillen is er voor beide aandoeningen een natuurlijke aanpak om de pijn te verminderen: een plantaardig dieet dat zo veel mogelijk onbewerkt is. Enkele voedingsmiddelen om te vermijden zijn vlees, zuivel en sterk bewerkte producten.

Het onderzoek Plants for Joints heeft aangetoond dat een voedingspatroon rijk aan plantaardige producten een positief effect kan hebben op mensen met zowel reuma als artrose. De studie liet zien dat de pijn en stijfheid snel afnamen en het fysiek functioneren verbeterde binnen 4 maanden. De levenskwaliteit verbeterde enorm en het effect was er een jaar later nog!

Ook het Paddison programma voor reumatoïde artritis is gebaseerd op onbewerkte, plantaardige voeding, en leidt tot sterke vermindering van de klachten. 

Zelf heb ik dus zowel artrose als reumatoïde artritis, en ik ben al jaren voor 99 % pijnvrij dankzij mijn plantaardige eetpatroon, terwijl ik geen medicijnen gebruik. En ik ben geen uitzondering, want er zijn veel meer succesverhalen.


Waarom werkt een plantaardig dieet?

  • Veel plantaardige voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Bij reuma speelt ontsteking een grote rol, en dit is ook het geval bij artrose, al gaat het dan om laaggradige ontstekingen.
  • De darmflora speelt een belangrijke rol bij ontstekingen in het lichaam. Een plantaardig dieet kan de darmflora in balans brengen en zo bijdragen aan een betere gezondheid.
  • Verder is overgewicht een risicofactor voor zowel reuma als artrose. Een plantaardig dieet kan helpen bij gewichtsverlies, wat de druk op de gewrichten vermindert.

Wanneer medicijnen en pijnstillers onvoldoende helpen of je hebt  last van bijwerkingen, dan is het slim om eens te kijken wat je daarnaast met voeding kan bereiken om de pijn te verlichten.


    Gratis ebook

    Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids 

    Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? De gratis Startgids helpt je op weg.