Marokkaanse stoofpot met kikkererwten en zwarte rijst

Het lekkere aan dit groentestoofpotje is de combinatie van zoete aardappel met dadels, gedroogde abrikozen en de kruidenmix met kaneel en komijn. Hier is zwarte rijst gebruikt, maar je kan ook witte of zilvervliesrijst gebruiken of quinoa. 

 

vegan stoofschotel

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram rijst 
  • 1 ui, in stukken
  • 1 teentje knoflook, kleingesneden
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 300 g zoete aardappel
  • 150 g paprika
  • 75 g sperziebonen
  • Blik tomaten, 400 g
  • 100 g kikkererwten, gekookt of uit blik
  • 3 gedroogde abrikozen in stukjes 
  • 3 medjoul dadels in stukjes 
  • Kardemom, kwart theelepel
  • Kurkuma, halve theelepel
  • Kaneel, halve theelepel 
  • Komijn, één theelepel
  • Koriander

Bereiding

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  • Schil en snij de zoete aardappel, en snij de groenten in stukken.
  • Doe een scheutje water in een pan en voeg de ui, knoflook, gember, kaneel, kardemom, komijn en kurkuma toe. Roer door en laat een minuutje garen.
  • Doe de tomaten erbij, met 150 ml water, de dadels en abrikozen.
  • Voeg de sperziebonen en zoete aardappels toe en laat met het deksel op de pan 15 minuten sudderen. Roer af en toe door. Voeg indien nodig wat extra water toe zodat alles net onder water blijft staan.
  • Voeg de paprika en kikkererwten toe en laat nog 5 minuten sudderen. 
  • Check of de zoete aardappel en sperziebonen gaar zijn, laat anders nog wat langer op het vuur staan.
  • Serveer met de rijst en wat koriander.