Nadat ik in 2016 de diagnose reumatoïde artritis kreeg, ging ik op zoek naar een natuurlijke manier om de pijn en ontstekingen te verminderen. Inmiddels ben ik ruim vier jaar pijnvrij, zonder medicijnen.
Ik deel hier 8 stappen die voor mij belangrijk zijn geweest om pijnvrij te worden. Hierdoor zie je dat het niet makkelijk was, maar dat de aanhouder wint. Hopelijk inspireert het je!
1. Ik las alles wat ik kon vinden over reuma en voeding.
Mijn reumatoloog kon me niets vertellen over voeding en leefstijl. Haar enige advies was om niet te roken, maar dat heb ik nooit gedaan. Ik moest dus zelf op zoek naar alternatieven.
Ik had al snel door dat voeding van invloed was op mijn symptomen. Na het eten van bepaalde maaltijden had ik de volgende dag altijd meer last. Ik ben vervolgens eindeloos gaan lezen over reuma en voeding.
Ik was er zoveel mee bezig dat mijn man dacht dat ik een obsessie aan het krijgen was. Maar er was zoveel te leren! Vooral van Clint Paddison heb ik ontzettend veel geleerd (en nog steeds). Ook dr Brooke Goldner en dr Wendy Walrabenstein zijn inspiratiebronnen voor mij.
2. Ik testte dingen uit op mezelf.
Bij reuma merk je meestal binnen een dag dat je ergens op reageert. Het helpt om iedere dag op te schrijven wat je gegeten hebt en hoe je je voelt (zoals hoeveel gewrichten doen pijn, is het beter of slechter dan de dag ervoor enz). Hierdoor kun je verbanden gaan zien en triggers ontdekken (voeding waar je op reageert).
Ik reageerde bijvoorbeeld op tomaten en peulvruchten. Deze heb ik daarom lange tijd niet gegeten. Inmiddels kan ik ze weer eten zonder reactie, omdat mijn darmen voldoende hersteld zijn.
3. Ik ging stap voor stap onbewerkt en plantaardig eten.
De belangrijkste stap om pijnvrij te worden was om plantaardig en onbewerkt te gaan eten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat gewrichtspijn en ontstekingen bij dit eetpatroon afnemen, zoals in de studie Plants for Joints.
Het was een hele overgang die ik stapje voor stapje aanpakte. Langzaam kreeg ik een passie voor deze gezonde manier van eten.
In dit gratis ebook staan de basisprincipes rondom reuma en voeding op een rij.
4. Ik ontdekte dat chronische pijn een grote motivator is.
Ik had er heel veel voor over om van de pijn af te komen en was bereid om er dingen voor te laten. Het was nodig om van bepaald voedsel afscheid te nemen, niet alleen vlees, kip en kaas, maar ook bewerkte producten zoals soep uit blik of pakjes en zakjes.
Soms was dat lastig, maar de pijn is het eigenlijk nooit waard. Uiteindelijk geniet je maar vijf minuten van iets dat lekker en ongezond is. Van pijnvrij zijn geniet ik letterlijk de hele dag.
5. Ik schrapte gluten.
Omdat bekend is dat het microbioom in de darmen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van reuma, liet ik een ontlastingtest doen (via darmklachten.nl). Hieruit kwam naar voren dat ik gevoelig ben voor gluten, zoals vaak het geval is bij mensen met reuma.
Vanaf dat moment ben ik glutenvrij gaan eten. Ik vond dat heel lastig want ik ben een enorme broodliefhebber en mijn ontbijt bestond al 20 jaar uit een boterham met hagelslag. Toch lukte het dankzij de testresultaten om door te zetten. Na ongeveer twee maanden merkte ik dat de ontstekingen minder werden.
6. Ik begon met dagelijks sporten.
Naast voeding is beweging en sporten (voor zover mogelijk) heel belangrijk. Wanneer de hartslag omhoog gaat, neemt de doorbloeding toe tot in de kleinste vaatjes, waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en voedingsstoffen alle cellen bereiken. Ook bouw je spierkracht op en word je sterker.
Van nature ben ik zelf onsportief, en nog steeds is sporten soms een aandachtspunt voor mij. Maar ik merk gewoon hoeveel goed het doet. En dus moet het gebeuren, zin of geen zin: elke dag een half uurtje sporten. Achteraf geeft het altijd een goed gevoel.
7. Ik maakte fouten en leerde daarvan.
Er zijn momenten geweest waarop ik toch dingen at die niet goed voor me waren. Dit gebeurde meestal buitenshuis. Ik had daar soms wekenlang last van, zoals heftige ontstekingen in mijn pols of duim. Wat een spijt had ik dan. Dit weerhoudt me nu om dat soort slechte keuzes te maken.
8. Ik gaf NOOIT de hoop op.
Ik hield me vast aan de wetenschap dat dit werkt en luisterde naar podcasts van mensen die vertelden wat zij gedaan hebben om pijnvrij te worden. Zo bleef ik erin geloven en hield ik vol, ook al ging de verbetering super langzaam. Uiteindelijk is alle pijn verdwenen.
Dit betekent niet dat ik genezen ben van reuma. Ik ben klachtenvrij, pijnvrij, heb geen stijfheid bij het opstaan. Maar ik ben niet genezen. Ik kan nu best een keer iets eten dat niet goed voor me is, en ermee wegkomen. Maar wanneer ik dat iedere dag ga doen, komt de zwelling binnen een week terug. De reuma ligt altijd op de loer.
Gezonde voeding zal altijd op nr 1 moeten blijven staan. Wanneer je je daar bewust van bent, heb je de grootste kans op succes.
Geef het een kans!
Ik hoop dat je door mijn verhaal inziet dat het weliswaar niet makkelijk is om via de natuurlijke weg pijnvrij te worden bij reuma, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn meer succesverhalen en het is wetenschappelijk aangetoond dat plantaardige voeding (in combinatie met beweging en ontspanning) symptomen van reuma vermindert.
Gratis ebook
Wil jij ook starten met plantaardige voeding om symptomen van reuma te verminderen? De gratis Startgids helpt je op weg.