Met smoothies maak je snel een gezond ontbijt of tussendoortje. Het is een prima manier om meer fruit en groenten binnen te krijgen, en je kan het meenemen voor onderweg. Wat gaat er allemaal in?
De basis van een smoothie
- Fruit. Kies één of twee soorten fruit. Banaan zorgt voor romigheid en is lekker in combinatie met bijvoorbeeld mango, ananas, aardbei of blauwe bessen. Bevroren fruit is ideaal omdat je geen tijd kwijt bent aan het schillen, en in de zomer is het lekker fris.
- Groente. Voeg een handje groente toe zoals spinazie of courgette (deze hebben een milde smaak). Drink je vaker smoothies dan kan je de hoeveelheid opbouwen tot ruim de helft van je smoothie uit groente bestaat. Denk bijvoorbeeld aan een stukje rauwe broccoli, boerenkool of rode biet. Een plukje tuinkers of broccolikiemen zorgt voor nog wat extra vitaminen.
- Vloeistof. Als vloeistof kan je plantaardige melk gebruiken, water, kokoswater, vruchtensap of groentesap. Het streepje voor de maximale hoeveelheid vloeistof ligt meestal op driekwart van de blender. Een kleinere hoeveelheid vloeistof maakt de smoothie dikker. Je kan er dan een smoothiebowl van maken waarbij je de smoothie in een kom schenkt met fruit, noten en zaden bovenop en het met een lepel eet.
Geef je smoothie extra power
- Granen. Met havermout of boekweit maak je de smoothie extra vullend en kan het ook als ontbijt genomen worden.
- Zaden. Voor de gezonde vetten (omega-3) voeg je een halve eetlepel chiazaad of gemalen lijnzaad toe of een paar noten. Om te zorgen dat het niet gaat samenklonteren roer ik de zaadjes er na het blenden doorheen.
- Gedroogd fruit. Een paar dadels geven wat extra zoetigheid.
- Kruiden. Een takje munt geeft de smoothie een lekker frisse smaak. Een stukje gember of kurkuma zorgt voor een ontstekingsremmend effect (je hoeft ze overigens niet te schillen). Ook kan je denken aan andere groene kruiden, kaneel of cacao.
- Superfoods. Een theelepel camu camu, moringa, spirulina of amla poeder geeft je een flinke dosis antioxidanten en vitaminen.
- Zeewier. Dit klinkt misschien gek, maar een theelepel gedroogd en gemalen zeewier zorgt ervoor dat je genoeg jodium binnenkrijgt. Dit is vooral belangrijk wanneer je weinig brood eet en geen gejodeerd zout gebruikt. Je proeft er niets van!
Smoothierecepten
Om je op weg te helpen, hierbij drie recepten voor ieder twee glazen van 300 ml. Maal de ingrediënten in de blender.
Oranje smoothie
- 100 gram wortel, geschild en gesneden
- 1 sinaasappel, geschild
- 1 banaan (100 gram)
- mango (bevroren, 80 gram)
- 1 stukje gemberwortel
- 200 ml water
Groene smoothie
- mango (bevroren, 80 gram)
- een halve avocado
- 1 banaan (100 gram)
- muntblaadjes (1 takje)
- 1 hand spinazie
- 200 ml havermelk
Smoothie met boekweit
- 75 g boekweit (week deze overnacht in water, giet af en spoel af)
- 180 g aardbeien
- 1,5 banaan
- 75 g courgette
- 180 ml sinaasappelsap
Tenslotte
Let op dat je geen hele grote hoeveelheden smoothie tegelijk drinkt, want je lichaam kan dan moeite hebben om dit goed te verteren. Het gevolg kan zijn dat je last krijgt van gasvorming, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Lees daarover meer in deze blog.