Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in talloze lichaamsfuncties. Het heeft onder meer een krachtige ontstekingsremmende werking, en is daarom interessant wanneer je een chronische ziekte hebt zoals reuma.

Magnesium remt ontstekingen
Het mineraal magnesium speelt een rol bij ontelbaar veel processen in ons lichaam. Studies hebben aangetoond dat magnesium een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. Het mineraal kan helpen om de symptomen van chronische ontstekingsziekten, zoals reuma, te verlichten [1]. Verder speelt magnesium ook een rol in het tegengaan van stress, wat het de bijnaam anti-stress mineraal heeft opgeleverd.
Hoeveel heb je nodig?
Volwassen vrouwen hebben gemiddeld 300 mg magnesium per dag nodig en volwassen mannen gemiddeld 350 mg. Uit onderzoek is gebleken dat wereldwijd tussen de 10 en 30 % van de mensen een tekort heeft aan dit mineraal [2].
Wanneer je ontstekingen hebt (bv bij een chronische ziekte zoals reuma) of veel stress, kan je vaak ook wat extra magnesium gebruiken.
Magnesium in voeding
Via gezonde voeding kan je veel doen aan je magnesiumwaarde. Een tekort kan je voorkomen door zoveel mogelijk plantaardig te eten.
Het komt namelijk voor in een heleboel soorten plantaardige voeding:
- Volkoren granen zoals havermout, tarwe en quinoa.
- Groenten zoals spinazie, broccoli en avocado.
- Fruit zoals banaan.
- Zaden, pitten en noten.
- Peulvruchten.
Het is aan te raden om iedere dag uit elke voedingsgroep die hier genoemd is te eten en daarbij ook te variëren. De kans op een magnesiumtekort wordt daardoor al een stuk kleiner.
Het is echter mogelijk dat je wél plantaardig en gevarieerd eet, maar dat je darmen de magnesium niet goed opnemen. Wanneer je last hebt van stress heb je bovendien meer nodig. Ook bij overmatig alcoholgebruik en het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals maagzuurremmers) kan een tekort ontstaan.
Hoe kom je erachter of je een tekort hebt?
Het is lastig om via een bloedtest te achterhalen of je een tekort hebt aan magnesium. In je bloed zit namelijk maar 1 % van de magnesium in je lichaam. Ongeveer de helft zit in je botten en tanden. De rest zit in het binnenste van cellen, spieren, organen en zenuwweefsel.
Je kunt wel aan bepaalde signalen van je lichaam merken dat je mogelijk wat te weinig magnesium binnenkrijgt. De volgende symptomen kunnen optreden bij een beginnend tekort:
- vermoeidheid
- tintelingen in armen en benen
- trillend ooglid
- spierkrampen
- hartkloppingen
Heb je één van deze klachten, of wil je vanwege chronische ontstekingen proberen of extra magnesium helpt, neem dan een magnesium supplement.
Magnesium supplement
Er zijn verschillende vormen van magnesium die je kunt nemen als supplement. Magnesiumcitraat, glycinaat, tauraat en gluconaat zijn het makkelijkst op te nemen. Neem bij voorkeur niet meer dan 250 mg magnesium per dag (wanneer je meer neemt zou je er misselijk van kunnen worden).
Neem het bij voorkeur ‘s-avonds in, het werkt namelijk ontspannend waardoor je er goed van slaapt.
Verder raad ik aan om het voor een tijdelijke periode te nemen, zoals 3 maanden, en bekijk dan of je klachten minder zijn geworden. Ik ben namelijk geen voorstander van het nemen van handenvol supplementen, al zijn enkele supplementen wel aan te raden (namelijk vitamine B12, vitamine D en algenolie voor omega-3).
Badzout met magnesium
Een andere manier om extra magnesium binnen te krijgen is via Epsom zout, dit is badzout met magnesium dat je toevoegt aan een warm (voeten-)bad, waarna de magnesium via de huid wordt opgenomen.
Het is verstandig om tegelijk met een supplement meer voeding te gaan eten waarin veel magnesium zit. Je kan dan uiteindelijk weer stoppen met het supplement. Gezonde voeding is altijd de basis.
Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids
Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? Download de gratis Startgids om je op weg te helpen.
Referenties
[1] Shahi et al., The role of magnesium in different inflammatory diseases.
Inflammopharmacology 27 (2019) 649.
[2] DiNicolantonio et al., Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart 13; (2018) 5(1):e000668.