Onbewerkte, plantaardige voeding is gezond. Dat je er ook langer door kan leven, blijkt uit een recente studie. Ontdek welke stappen jij kan nu nemen om tot wel 13 extra levensjaren te krijgen.
Voeding en gezondheid
Talloze studies hebben aangetoond dat pure, plantaardige voeding (ook wel bekend als Whole Food Plant Based) de gezondheid drastisch kan verbeteren. Wie plantaardig eet heeft een lagere kans op overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, overgangsklachten en auto-immuunziekten zoals reuma. Ook is er een lagere kans op een ernstig verloop van corona en op hersenziekten zoals dementie. Je lichaam kan zich wapenen tegen deze (chronische) ziekten wanneer het de juiste brandstof krijgt: voedingsstoffen en vezels uit plantaardige voeding, zonder verzadigd vet en cholesterol. In een recente Noorse studie uit 2022 werd onderzocht wat de invloed is van voeding op levensduur, en welke voedingsmiddelen de meeste winst opleveren aan gezonde levensjaren.
Onderzoek naar voeding en levensduur
Om te onderzoeken welke voedingsmiddelen bijdragen aan een langer leven werd een grote dataset gebruikt. Deze bestond uit data uit 200 landen gedurende bijna 40 jaar over ziekte, sterfte en risicofactoren waaronder voeding. De volgende levensmiddelen werden onderzocht: fruit, groenten, volkoren en geraffineerde granen, noten, peulvruchten, vis, eieren, zuivel, rood vlees, bewerkt vlees en suikerhoudende drank. Drie eetpatronen werden vergeleken:
- Het optimale eetpatroon. Dit was bijna helemaal plantaardig en bestond per dag onder andere uit vier ons groenten, vier ons fruit, twee ons peulvruchten, geen vlees en geen suikerhoudende drank. Er werd geen extra winst behaald wanneer nóg gezonder werd gegeten.
- Het standaard westerse eetpatroon, zoals gemiddeld in de Verenigde Staten, Noorwegen en andere Westerse landen wordt gegeten. Dit bestond per dag onder andere uit twee en een half ons groente, twee ons fruit, meer dan 100 gram vlees, 400 gram zuivel en meer dan een halve liter suikerhoudende drank.
- Het 'haalbare' eetpatroon tussen de andere twee in, als compromis, omdat het optimale eetpatroon niet voor iedereen haalbaar is.
Onderzocht werd wat het effect was wanneer op een bepaalde leeftijd het eetpatroon werd verbeterd. Van de eerder genoemde voedingsmiddelen werd steeds apart berekend hoeveel extra levensjaren ze op kunnen leveren, én hoeveel je er dan van moet eten (of juist niet).
Welke voeding levert de meeste winst?
De grootste winst in levensjaren is te behalen door het eten van:
- peulvruchten (200 gram per dag)
- volkoren granen (225 gram per dag, ongekookt gewicht)
- noten (25 gram per dag)
- geen rood vlees (varkensvlees en rundvlees)
- geen bewerkt vlees (gehakt, vleeswaren)
De optimale hoeveelheid groente en fruit die wordt beschreven is zoals eerder genoemd vier ons groente en vier ons (= vijf stuks) fruit.
Hoe kan jij extra levensjaren winnen?
Van dit soort studies word ik heel enthousiast! Je hebt zelf veel invloed op je gezondheid én levensduur met de keuzes die je maakt. De onderzoekers hebben ook nog een website beschikbaar gesteld waarop je kan berekenen hoeveel winst jij in theorie zelf zou kunnen behalen bij het verbeteren van je eetpatroon op je huidige leeftijd.
Maar: de genoemde hoeveelheden groenten, fruit en peulvruchten in het optimale eetpatroon lijken misschien erg veel. Bedenk, alles wat je meer gaat eten dan je gewend bent, levert je al winst op. Het beste kan je in kleine stappen toewerken naar een gezondere leefstijl, zodat je het makkelijker vol gaat houden. Streef ernaar om regelmatig onbewerkte, plantaardige voeding te eten. Vervang daarbij allereerst vlees door peulvruchten en je hebt al een supergezonde stap gezet.
Referentie
L.T. Fadnes et al, Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study
PLOS Medicine, 2022, https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889