Een salade als lunch of avondeten moet meer zijn dan een paar blaadjes sla met een tomaat. Het moet goed vullen, voedzaam én lekker zijn. Met deze checklist heb je geen recept meer nodig.
Kijk wat je in huis hebt en probeer uit elk van de onderstaande voedingsgroepen wat toe te voegen. Maak het af met een lekkere dressing.
1. Bladgroen en groente
Neem als basis een mix van groene bladgroenten. Voeg gesneden rauwkost toe zoals tomaat, komkommer, paprika, wortel, bleekselderij, bloemkool en ui. Je kan ook groente kort bakken, bijvoorbeeld courgette en champignons. En vergeet niet wat kiemen toe te voegen, of een schepje gefermenteerde groente.
2. Granen of (zoete) aardappel
Een salade maak je vullend en voedzaam met granen zoals rijst en quinoa, of (zoete) aardappel.
3. Peulvruchten
Kikkererwten, zwarte bonen, sperziebonen of een andere soort: peulvruchten voegen vezels toe en zorgen dat je langer een vol gevoel houdt.
4. Fruit
Fruit geeft lekker wat zoetigheid. Bijvoorbeeld aardbeien, mango of partjes sinaasappel. Ook gedroogd fruit zoals rozijnen en dadels zijn prima opties.
5. Noten en zaden
Walnoten, cashewnoten, zonnebloempitten en pijnboompitten zijn een paar van mijn favorieten en zorgen voor wat knapperigs.
6. Kruiden
Kruiden voeg je toe voor de smaak maar zijn ook vaak vitaminebommetjes. Denk aan basilicum, koriander of rozemarijn.
7. Dressing
Een gezonde dressing maak je bijvoorbeeld door wat sojayoghurt, mosterd, citroensap en/of knoflook of kruiden te mengen.