Boekweitbrood is glutenvrij en kan je zelf bakken met maar twee ingrediënten: boekweit en water.
Begin op de eerste dag in de avond met voorbereiden. Het brood zal klaar zijn in de ochtend van de derde dag. Het kost dus een beetje planning en geduld.
Ingrediënten
Boekweitkorrels (grutten): 500 gram
Verder heb je nodig: water, een cakeblik en een oven.
Bereiding
- Weeg 500 gram boekweitgrutten af en voeg zoveel water toe dat ze volledig onder water staan. De boekweit zal gaan uitzetten, check daarom na een paar uur even of alles nog onder water staat.
- In de avond van de tweede dag (dus na 24 uur) giet je het water af, maar niet volledig. Laat de boekweit nog tot voor ongeveer 25% onder water staan.
- Vervolgens maak je het deeg door het mengsel te mixen met een staafmixer of in een blender. Het moet een smeuïg deeg worden. Is het te droog, voeg dan nog wat water toe. Je kan kiezen voor een beetje korrelig of juist glad deeg.
- Breng het deeg over in een cakeblik met bakpapier, dek het af en laat het overnacht staan. Het deeg zal nu gaan fermenteren en rijzen.
- Op de ochtend van de derde dag is het tijd om het brood in de oven te bakken: 60 minuten bij 180 °C.
Variatie
Voor een ander type brood kan je eens bananenbrood proberen. De havermout in dit recept kun je (gedeeltelijk of helemaal) vervangen door boekweit.