Het belang van vitamine D bij reuma.

Een lager vitamine D gehalte is in verband gebracht met reumaklachten. Lees in deze blog alles over het peil houden van je vitamine D waarde.

vitamine D en reuma

Vitamine D door zonlicht

Vitamine D is een belangrijke vitamine die wordt aangemaakt in onze huid wanneer we in de zon komen. Hiervoor is het nodig om dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon door te brengen. 

Goed om te weten: zonnebrandcrème zorgt voor iets lagere vitamine D productie in je huid, maar dat is maar gedeeltelijk [1]. En zonnebrandcrème beschermt natuurlijk tegen nadelige effecten van de zon zoals zonnebrand en huidkanker. 

In de winter, wanneer je ('s-zomers) binnen blijft of wanneer je lichaam volledig bedekt is met kleding, is het verstandig om een vitamine D supplement te nemen. Want helaas heeft 75 % van de mensen een tekort.

 

Vitamine D bij reuma

Bij reuma en andere auto-immuunziekten is het extra belangrijk om op vitamine D te letten. Er is namelijk een verband [2]:

  • Hoe lager vitamine D in je bloed,
  • Hoe meer kans op reuma én hoe erger de reuma klachten.

Een mogelijke oorzaak hiervan is dat er een relatie is tussen een vitamine D tekort en een lekkende darm [3]. Het is bekend dat een lekkende darm ten grondslag ligt aan (auto-immuun) ziektes zoals reuma.

 

Hoeveel vitamine D?

Neem bij auto-immuunziekten op dagen zonder blootstelling aan de zon een supplement van 50 tot 125 microgram (2000 IU tot 5000 IU) vitamine D3. Dit is hoger dan wat het Voedingscentrum aanraadt voor gezonde mensen.

Bang dat je te veel vitamine neemt? Op een zonnige dag kan je huid wel 10.000 IU vitamine D aanmaken [1]. Dat is dus een veilige waarde.

 

Bloedonderzoek

Het is interessant om eens te laten onderzoeken of je bloedwaarde goed is. De meeste huisartsen en reumatologen vinden het geen probleem wanneer je vraagt om vitamine D een keer te laten testen. En willen ze dat echt niet, dan bestaan er laboratoria die het voor enkele tientjes voor je onderzoeken (zoals deze thuistest).

Bloedonderzoek is de enige manier om erachter te komen of je de juiste dosering inneemt. Wanneer je bloedwaarde laag is, weet je dat je een hogere dosis mag innemen.

Probeer uit te komen op een bloedwaarde die zo hoog mogelijk is binnen de aanbevolen grenzen (max 200 nmol/l). Controleer eventueel later of je waarde verbeterd is door een tweede bloedtest. 

 

 

Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids 

Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? Download de gratis Startgids om je op weg te helpen

Referenties

1.  Raymond-Lezman and Riskin. Benefits and Risks of Sun Exposure to Maintain Adequate Vitamin D Levels. Cureus. 2023 May 5;15(5):e38578. 

2. Kostoglou-Athanassiou et al. Vitamin D and Rheumatoid Arthritis. Ther Adv Endocrinol Metab. 2012 Dec;3(6):181-7.

3. Yeung et al. Effects of Vitamin D-Deficient Diet on Intestinal Epithelial Integrity and Zonulin Expression in a C57BL/6 Mouse Model. Front Med (Lausanne). 2021 Aug 3; 8:649818.