Waarom je elke dag peulvruchten zou moeten eten

Peulvruchten zijn een belangrijk onderdeel van gezond, plantaardig eten. Denk aan zwarte bonen, kikkererwten, linzen, en nog veel meer soorten. Waarom is het zo goed om ze regelmatig te eten? 

wat maak je met peulvruchten

 

Langere levensverwachting

Peulvruchten zijn een belangrijke plantaardige bron van eiwitten en zijn de ideale vleesvervanger. Het is aangetoond dat het regelmatig eten van peulvruchten de levensverwachting verlengt [1]. Ze staan dagelijks op het menu in de zogenaamde Blue Zones, de regio’s in de wereld waar mensen heel oud worden en het langst gezond blijven [2]. 

 

Waarom peulvruchten zo gezond zijn 

  1. Net als vlees zitten peulvruchten vol met eiwitten, ijzer en zink. 
  2. Bovendien bevatten ze veel gezonde plantenstoffen zoals vezels, foliumzuur en kalium. 
  3. Tenslotte bevatten ze géén verzadigd vet, zout en cholesterol, zoals vlees. 

 Een win-win-win situatie!

 

Hoeveel peulvruchten?

Eén van de beste dingen die je voor je gezondheid kan doen, is elke dag peulvruchten eten. Het advies uit de Schijf for Life (het plantaardige alternatief van de Schijf van Vijf) is om dagelijks te variëren met 150 gram peulvruchten of sojaproducten.

Vind je dit te veel, begin dan met een kleinere hoeveelheid één of twee keer per week. Wanneer je meer peulvruchten eet dan je gewend was, is dat al winst. Ben je nog niet gewend aan peulvruchten, dan adviseer ik te starten met 50 gram per dag zodat je darmen eraan kunnen wennen en je geen darmklachten krijgt.

 

Zijn lecitines een risico?

Op internet hebben peulvruchten soms een slechte reputatie vanwege lecitines. Dit is een bepaald type eiwitten in peulvruchten, die slecht voor ons zouden zijn. Lecitines komen voor in alle soorten plantaardige voeding, en vooral in rauwe peulvruchten. Ze verdwijnen echter volledig wanneer de peulvruchten worden geweekt en gekookt!

Het is dus volkomen veilig om peulvruchten te eten. Het feit dat mensen in de Blue Zones dagelijks peulvruchten eten en toch 100 jaar oud worden zonder chronische ziektes, zegt eigenlijk al genoeg.

 

Gedroogd of uit blik

Gedroogde peulvruchten zijn goedkoop, maar hebben wat voorbereiding nodig: een nacht in water weken en daarna 30 tot 60 minuten koken. Het is daarom handig om dit te plannen wanneer je wat meer tijd hebt, bijvoorbeeld in de weekenden. Gedroogde linzen kook je meestal maar 15 minuten. 

Peulvruchten uit blik zijn ongeveer drie keer zo duur, maar nog steeds heel goedkoop in vergelijking met vlees en direct klaar voor gebruik. Ik heb dan ook altijd verschillende blikjes op voorraad. Spoel ze goed af onder de kraan om zout te verwijderen. Daarna hoef je ze alleen te verwarmen, maar koud gebruiken kan ook.

 

Ebook met Recepten

Veel mensen weten wel dat peulvruchten gezond zijn, maar vinden het lastig om ermee te koken of kennen geen lekkere recepten. 

In het ebook 'Vaker koken met peulvruchten' vind je 21 plantaardige recepten voor soep, salade, pasta, avondeten en meer. De recepten zijn niet moeilijk en laten je zien hoe je kan variëren met peulvruchten. 

Voor maar eu 7,50 krijg je het ebook direct in je mailbox!


Referentie

[1] L.T. Fadnes et al, Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study

PLOS Medicine, 2022.

[2] Buettner D, Skemp S. Blue Zones: Lessons From the World's Longest Lived. Am J Lifestyle Med.2016;10(5):318–321.